”De säger att de kan konsumera fram vår lycka”

Jag läste ett stycke ur Anna Kåvers bok ”om känslor” och blev inspirerad av vår hjärnas känslosignaler. Hon förklarar att vi människor bär på fler negativa känslor än på de positiva. Vår hjärna fungerar så eftersom den är registrerad utifrån den uråldriga reptil vi en gång kom ifrån då det handlade om att leta efter mat för att överleva och tackla faror för att finna säkerhet.

Hjärnan har än idag inte riktigt anpassat sig till dagens samhälle. Det vill säga, den har inte anpassat sig till att etablera dagens ljudslingor och att lära sig finna den lycka och tillfredsställelse vi möts av i dagens samhälle utan den trummar vidare i de gamla uråldriga tonerna.

Jag tänker att detta är ett bevis på varför vi i väst gärna plockar fram olyckan (istället för den lycka vi kunde plockat fram så mycket oftare) trots att våra grundläggande behov blir tillfredsställda och lite till.

 

Jag funderade på detta och tänkte att vi människor, med vår hjärna och våra känslor, kanske är lättpåverkade och att reklamen givetvis utnyttjar detta. De petar på det negativa, det vi inte har, vilket vår hjärna mer än gärna snappar upp (eftersom den, som nämnt ovan, inte är fullt ut anpassad till dagens samhälle). Därför tror vi att om vi konsumerar mer, då kan vi bli kvitt obehagliga negativa känslor, så blir vi lyckliga. Så, vi måste konsumera det vi inte har, för att bli positiva och lyckliga. Kanske stämmer kanske inte…

 

Den nya delen av hjärnan (läs moderna) hjälper till att hålla balansen mellan den emotionella och rationella hjärnan så visst kan vi träna oss i att bli lyckliga och känna positiva känslor oftare. Potentiella källor till glädje är njutning. Dessa har också betydelse för vår överlevnad. Livslusten bevaras om du oftare förmår att skapa glädje. Lycka är inte en grundläggande känsla. Det är ett tillstånd som är mer eller mindre varaktig.

 

Anna



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Annas kosmos

Om konstens ofantliga värld (och andra livsbejakande företeelser) i alla dess olika kulörer.

RSS 2.0